Over merchandise en merchandising

Welke t-shirts moet ik bestellen?

 

“Welke t-shirts moet ik bestellen?” Een veelgestelde vraag bij Merchandise.nl. In deze blogpost besteed ik aandacht aan een aantal verschillende elementen van een t-shirt waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je het juiste shirt kiest, afhankelijk van je budget en waarvoor de shirts gebruikt gaan worden.

Er zijn talloze factoren waarom verschillende soorten en merken t-shirts van elkaar verschillen. Soms lijken twee shirts op het oog identiek, maar ga je beter kijken, dan zie dat de verschillen groot kunnen zijn. Hoe een t-shirt gemaakt wordt heeft alles te maken met de stof, pasvorm, duurzaamheid en hoe een shirt te bedrukken is.

Ringgesponnen of gekaard katoen?

In eerste instantie is de keuze van de soort stof belangrijk. Ringgesponnen katoen (“ring spun”) is soepeler en gladder dan gekaard katoen (“carded”).

De term ringgesponnen betekent dat het garen door een innovatief spinproces zo zacht mogelijk wordt gemaakt, en elke vezel wordt rechtgetrokken. Dit resulteert in een zachtere, meer verfijnde stof wat het draagcomfort enorm verhoogt.

Gekamd ringgesponnen katoen is nóg zachter. De katoenvezels worden hierbij nog extra gekamd om alle oneffenheden te verwijderen zodat de stof nog zachter aanvoelt. Hierdoor wordt ook de drukkwaliteit van de stof nog beter. Hoe minder oneffenheden, hoe beter de stof bedrukt kan worden.

T-shirt van ringgesponnen en gekaard katoen

Gekaard katoen is goedkoper. Dit proces zorgt voor meer oneffenheden dan ringgesponnen katoen waardoor er meer vezels uitsteken,  en de stof ruwer aanvoelt. Dit gaat ten koste van het draagcomfort en de drukkwaliteit van de stof.

Persoonlijk zou ik altijd kiezen voor gekamd, ringgesponnen katoen om het simpele feit dat de kwaliteit en het draagcomfort van het t-shirt zo veel beter is. Maar welke keuze je maakt is natuurlijk ook afhankelijk van je budget.

Voorbeelden van ringgesponnen t-shirts:
Ringgesponnen t-shirt Gildan Bella crewneck t-shirt Ringgesponnen t-shirt Fruit Of The Loom
Gildan 64000 ring spun t-shirt Bella triblend crew neck t-shirt Fruit Of The Loom sofspun t-shirt

Deze t-shirts kun je direct (bedrukt of onbedrukt) bestellen via onze dochtersite BedrukteTshirts.nl.

Met of zonder zijnaad?

Shirts met zijnaden zitten vaak net wat beter dan t-shirts zonder zijnaden. De voor- en achterkant zijn op maat gemaakt en daarna aan elkaar genaaid, zodat de pasvorm beter is.

Shirts zonder zijnaden worden gemaakt uit één stuk, waardoor er minder aan elkaar genaaid hoeft te worden. Daardoor zijn dit soort shirts meestal goedkoper. Maar omdat de voor- en achterkant precies hetzelfde zijn (afgezien van de hals), is het draagcomfort over het algemeen minder goed.

T-shirt met en zonder zijnaad

Welke keuze je maakt is ook afhankelijk van het ontwerp wat op het shirt gedrukt moet worden. Heb je bijvoorbeeld een print aan de zijkant van het shirt, dan is een shirt met zijnaden geen optie, dan moet je wel kiezen voor een naadloos shirt.

“Singles” en het gewicht van een shirt

Hoe meer de vezels gedraaid zijn, hoe zachter een t-shirt aanvoelt. Dit wordt aangegeven met de term “singles”. Goedkopere shirts worden gemaakt met 18 of 20 singles. Hoge kwaliteit shirts met 30 singles of meer.

Voorbeelden van budget t-shirts:
Budget t-shirt Gildan 5000 Budget t-shirt BC Exact 150 Fruit Of The Loom budget t-shirt
Gildan 5000 heavy t-shirt B&C Exact 150 t-shirt Fruit Of The Loom original full cut t-shirt

Via onze dochtersite BedrukteTshirts.nl kun je deze t-shirts direct bestellen, bedrukt of onbedrukt.

Kwaliteitsshirts

Het gewicht van een shirt wordt uitgedruk in aantal gram per vierkante meter. Het wil niet zeggen dat een zwaarder shirt ook een betere kwaliteit heeft. Dit is veel meer afhankelijk van de kwaliteit van het katoen.

Voorbeelden van lichtgewicht t-shirts van hoge kwaliteit:
Lichtgewicht t-shirt Russel Europe Continental lichtgewicht t-shirt Bella t-shirt lichtgewicht
Russel Europe lightweight t-shirt Continental fine jersey t-shirt Bella sheer scoop neck t-Shirt

Deze shirts kun je bedrukt of onbedrukt direct bestellen op onze dochtersite BedrukteTshirts.nl.

Of je een lichter of zwaarder t-shirt wil gebruiken is meer afhankelijk van de manier waarop je het shirt gaat gebruiken. Buiten in de openlucht met warm weer is een licht, luchtig t-shirt vaak wat comfortabeler bijvoorbeeld. En gebruik je dan een katoensoort van hoge kwaliteit kan een licht t-shirt ook lang meegaan.

Voorbeelden van topkwaliteit t-shirts:
 Continental classic jersey t-shirt  Tee Jays luxury t-shirt  Bella wide neck spun t-shirt
Continental classic jersey t-shirt Tee Jays luxury t-shirt Bella wide neck spun t-shirt

Bestel deze t-shirts direct via onze dochtersite BedrukteTshirts.nl, bedrukt of onbedrukt.

Vragen? Bel of mail ons!

Hierboven heb ik een aantal factoren beschreven die bepalend zijn voor de kwaliteit van een t-shirt. Op basis hiervan, het doel van een t-shirt en je budget kun je al aardig bepalen welke soort je nodig hebt.

Uiteraard staan wij je graag te woord als je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen hebben, bel gerust naar +31 497 645 101, of stuur een mailtje naar info@merchandise.nl.

Deze post is geschreven door

Ik werk sinds begin 2014 bij Merchandise.nl als Lead Designer. Ik realiseer de concepten en ontwerpen voor verschillende soorten campagnes, kleding(lijnen), logo's en huisstijlen, drukwerk, websites, merchandise van bands, artiesten en festivals en maak ontwerpen voor op maat gemaakte bedrijfskleding en custom made artikelen.

Ik schreef al 18 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: | LinkedIn