Over merchandise en merchandising

Wil je de verkoop van je merchandise verbeteren? Maak kennis met MerchPlanet

 

De laatste 20 jaar is de manier waarop een band of artiest zijn geld verdient drastisch veranderd. Waar vroeger de boterham vooral belegd werd met de inkomsten van muziekdragers, is dat het laatste decennium onder invloed van downloaden en muziekstreamingdiensten als Spotify in rap tempo opgeschoven naar bijvoorbeeld live-optredens en merchandise.

De (online) verkoop van merchandise is dus een onderdeel om serieus te nemen. Daarom hebben we bij Merchandise.nl ongeveer een jaar geleden een nieuwe dienst in het leven geroepen: MerchPlanet.com.

MerchPlanet is een “full service” online winkel waar bands, artiesten en festivals als Epica, dj Brennan Heart, Blaudzun, WOO HAH! en King Diamond inmiddels intensief gebruik van maken. In deze blogpost vertel ik je er graag meer over.

MerchPlanet webwinkels

Als je het zelf kunt doen; zelf doen!

Er zijn natuurlijk talloze opties die prima werken om je merchandise online te verkopen. Je kunt een eigen webshop bouwen of je maakt gebruik van diensten als BigCartel (zoals Death Alley doet bijvoorbeeld) of Shopify.

Als je het zelf kunt doen; zelf doen! Als je alles in eigen hand houdt hou je er waarschijnlijk ook het meeste aan over.

Wordt het teveel? MerchPlanet is here to save the day!

Echter, hoe populairder een artiest of festival wordt, hoe arbeidsintensiever het zelf bijhouden van de online merchandiseverkoop wordt. En het kan daarnaast een erg tijdrovende klus worden.

Maar ben niet bang: MerchPlanet is here to save the day!

MerchPlanet

We nemen je al het werk uit handen

MerchPlanet biedt “full service” online winkels voor bands, artiesten, labels en festivals. En “full service” wil zeggen: we doen alles voor je. Wij ontwikkelen je webshop(s) en zorgen voor de voorraad. Uiteraard kunnen we ook de lp’s en cd’s voor je verkopen. De voorraad slaan we op in ons magazijn, dus daar hoef je je ook geen zorgen over te maken.

Nadat de webshop online komt zorgen we voor de volledige afhandeling van de bestellingen. We verzenden ze, handelen retourzendingen af en bedienen de klantenservice zodat vragen en opmerkingen van klanten altijd correct en netjes worden afgehandeld, over het algemeen binnen een werkdag. Verzending over de hele wereld is mogelijk, maar ook alleen Europa, de Benelux of Nederland.

Verschillende van onze klanten hebben zowel een webwinkel in de USA als in Europa, zodat hun klanten zo min mogelijk verzendkosten hoeven te betalen en hun goederen zo snel mogelijk kunnen ontvangen.

Je houdt zelf het overzicht

Met een eigen inlog voor de webshop kun je altijd de voorraad- en verkoopcijfers in de gaten houden. Wij geven je tijdig een seintje als bepaalde artikelen op dreigen te raken zodat we samen kunnen bekijken of dat ze bijbesteld moeten worden.

Sowieso doen we het graag samen. We maken samen met onze klant een plan om te helpen bij de optimalisatie van zowel de tevredenheid van de fans als de verkoopcijfers (in die volgorde ook). We kunnen helpen bij de keuze in artikelen en de aantallen voor de verkoop. De productie optimaliseren, release-schema’s en pre-orders opzetten, noem maar op.

Klanten van de webshop kunnen uiteraard betalen met creditcard of PayPal maar ook lokale betaalmethoden per land zijn beschikbaar, zoals iDEAL, Giropay, Sofort Banking of Mr. Cash.

Ook tijdens je tour of festival

Naast een online webshop kunnen we je ook helpen met de merchandise voor je tour of festival. Voor grote tours maken we voor de band of artiest een plan voor de merchandise en op welke plaats of plaatsen we tijdens de tour de merchandise zo eenvoudig en kostenefficiënt mogelijk kunnen leveren. Mensen nodig voor de verkoop van de merchandise tijdens de tour? Regelen we ook!

Direct na de tour (of al tijdens) zorgen we dat de merchandise beschikbaar wordt in de MerchPlanet webwinkel, zodat on- en offline verkoop perfect op elkaar zijn afgestemd.

Tour en event merchandise

En dit geldt ook voor evenementen en festivals. Ook hiervoor kunnen we mensen leveren voor de verkoop tijdens het festival, en direct na afloop van het festival zorgen we dat de producten direct beschikbaar worden voor verkoop in de webwinkel.

Ons assortiment is vele malen groter dan alleen artikelen die je kunt verkopen in een webshop; we kunnen alles maken. Van regenponcho’s tot kleding voor de crew en de volledige aankleding van de backstage-area. We werken al jaren samen met festivals als Graspop, FortaRock, Paaspop, Pinkpop, enzovoorts.

We ondersteunen je met toegepaste ontwerpen

We adviseren en ondersteunen je graag bij de opzet van de ontwerpen voor je merchandise. Als wij een ontwerp maken voor de artikelen doen we dat over het algemeen op basis van een aangeleverd logo, of het artwork van een nieuwe release.

We zorgen ervoor dat je logo of artwork perfect wordt vertaald naar het betreffende kledingstuk of product. Van een eenvoudig t-shirt tot volledige custom made producten. Ook een ontwerp volledig “from scratch” behoort tot de mogelijkheden.

Enkele voorbeelden van producten die we ontworpen hebben voor onze MerchPlanet klanten:

Design

Ik ben zelf erg trots op MerchPlanet. Zo’n anderhalf jaar geleden zijn we begonnen om het plan wat Richard al heel lang had uit te werken en op te zetten. Inmiddels werken we voor een flink aantal supergave (grote) bands, artiesten en festivals en blijven we ons continu verbeteren, mooi man!

Mocht je interesse of vragen hebben over MerchPlanet, bel gerust op +31 497 645 101, of stuur een mailtje naar info@merchandise.nl.

Deze post is geschreven door

Ik werk sinds begin 2014 bij Merchandise.nl als Lead Designer. Ik realiseer de concepten en ontwerpen voor verschillende soorten campagnes, kleding(lijnen), logo's en huisstijlen, drukwerk, websites, merchandise van bands, artiesten en festivals en maak ontwerpen voor op maat gemaakte bedrijfskleding en custom made artikelen.

Ik schreef al 18 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: | LinkedIn