Over merchandise en merchandising

Alles wat er te weten valt over merchandise

 

‘Wat wil je hier komen doen?’ Dat was een van de eerste vragen die Richard mij stelde tijdens ons eerste gesprek. Een lekker directe recht-op-je-doel-af vraag, daar hou ik wel van. ‘Bloggen’, was mijn antwoord.

En toen zat ik alweer in het derde jaar van mijn opleiding Communicatie op Fontys ACI in Tilburg. Tijd voor een meewerkstage dus, mijn kans om kennis te maken met de praktijk en het werkveld waarin ik over twee jaar zal rondlopen. Maar waar dan? Bij Merchandise.nl hier in Bladel natuurlijk. Als geboren en getogen Tilburgse had ik wel van Bladel gehoord, maar daar is ook alles mee gezegd. Gelukkig heeft iemand de link van de openstaande vacature bij Merchandise.nl gedeeld op Facebook, tussen de geiten in pyjama’s door dan toch iets nuttigs op mijn Facebook feed.

Eerst wist ik niet goed wat ik me erbij moest voorstellen, een stage bij een merchandise bedrijf. Maar na het lezen van de vacature was ik meteen verkocht. Hier MOET ik stage lopen! Gelukkig dacht Richard hetzelfde en zit ik nu hier achter mijn laptop, bezig met mijn eerste blog. Want dat kom ik hier immers voornamelijk doen; bloggen.

Waar gaan die blogs dan over, hoor ik je vragen?

Alles over merchandise, promotie en branding

<img src="Merchandise" alt="Alles wat er te weten valt over merchandise" />

Foto door Gerd Altmann, Pixabay

 

Richard heeft al enige tijd een idee op de plank liggen: een complete blogserie voor meerdere doelgroepen. De blogserie gaat over het belang en het proces van merchandise, promotie en branding. Dat leek hem wel een goede opdracht voor mij, en daar ga ik maar al te graag mee aan de slag. Om te beginnen stelde ik mijzelf de vraag: ‘wat zou ik willen weten over merchandise, promotie en branding?’ Nou heb ik zelf een bandje gehad vroeger, dat duurde precies zestien weken. Dus van echte ervaring ofzo kan ik niet spreken. Maar na overleggen, wikken, wegen en schrappen is de volgende lijst met onderwerpen tot stand gekomen:

 • Voorbereiding
 • Planning
 • Budget
 • Assortiment
 • Inkoop
 • Branding & Imago
 • Ontwerp & Design
 • Oplage & Voorverkoop
 • Promotie- & Reclamemateriaal
 • Verkoop & Pricing
 • Online verkopen

Hier gaan we de komende maanden dieper op in.

Een complete blogserie over merchandise

Aan de hand van deze onderwerpen wordt stapsgewijs duidelijk hoe merchandise en promotie in z’n werk gaat, van idee tot eindproduct. Ook welke voordelen het goed gebruik van merchandise en promotiemateriaal voor jou persoonlijk kan hebben. En enkele handige tips en tools om het beste uit merchandising en promotie te halen. Elke week worden op ons weblog een of meerdere blogs geplaatst waarin we deze onderwerpen gaan bespreken. De mening en knowhow van experts uit het vak vormen hiervoor de basis. Houd Brandmerchandise.nl de komende tijd dus goed in de gaten.

Dat was alweer de eerste. Ik kan niet wachten om verder aan de slag te gaan en ben erg benieuwd wat jij nou zou willen weten. Heb je nog vragen en/of onderwerpen die niet tussen bovenstaand lijstje staan? Laat gerust een reactie achter onder een van onze blogs of voel je vrij om deze korte (maar echt korte) enquête in te vullen en scoor gelijk een paar karmapunten:

https://goo.gl/forms/7yW8jX3ygsFjwbBh2

Like ook onze Facebookpagina als je wilt om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwe blogs. Jouw mening is van groot belang en leidend voor de inhoud van de blogserie. We willen immers dat jij er uiteindelijk echt iets aan hebt.

Tot de volgende!

Andere blogs uit deze serie

 1. Alles wat er te weten valt over merchandise
 2. Hoelang voor je show moet je je merchandise bestellen?
 3. Merchandise bijbestellen en naleveren op tour
 4. Levertijd van een custom made kledinglijn
 5. Custom made producten
 6. Wat beïnvloedt de levertijd van een bestelling?
 7. Denk verder, gelegenheden voor merchandise in de toekomst
 8. Een budget opstellen voor je merch of kledinglijn
 9. Staffels en inkoop van textiel
 10. Maatverdeling van je merch of kledinglijn – Part I
 11. Maatverdeling van je merch of kledinglijn – Part II

Deze post is geschreven door

Stagiaire bij Merchandise.nl van september t/m december 2017 - derdejaars studente communicatie aan Fontys ACI in Tilburg

Ik schreef al 16 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: