Over merchandise en merchandising

Wat beïnvloedt de levertijd van een bestelling?

 

Elke dag krijgen we unieke en uitdagende aanvragen binnen. Aan ons de taak om ze voor de deadline bij de klant te leveren. We hebben standaard lever- en productietijden voor verschillende productgroepen, welke we in eerdere blogs hebben besproken. Maar er zijn meerdere factoren die de levertijd van een bestelling kunnen beïnvloeden.

In principe kunnen wij alles maken, en dat is ook meteen het lastige. Hierdoor zijn er veel keuzes, combinaties en mogelijkheden waardoor het veel tijd kan kosten om alle opties even goed te bekijken. Hoe beter je van tevoren zelf op de hoogte bent van de mogelijkheden en wat je precies wil, des te sneller we kunnen beginnen met de productie.

Factoren die de levertijd van een bestelling beïnvloeden

Foto door Andrew Martin, Pixabay

Het kan zijn dat het merk of het aantal artikelen van je bestelling niet meteen op voorraad is bij onze leverancier. Voordat we een bestelling gaan plaatsen wordt de voorraad altijd gecheckt zodat meteen duidelijk is wat voor invloed het kan hebben op de levertijd van je bestelling.

Foto door Karl Magnuson, Unsplash

Onze meeste custom made producten worden in samenwerking met onze producenten buiten Europa gerealiseerd. Dat betekent dat de bestelling via lucht- of zeetransport wordt getransporteerd. Alle bestellingen en pakketten moeten dan eerst door de douane van dat land, en dat kan invloed hebben op de levertijd.

De marathon in Eindhoven van dit jaar moest het bijna zonder medailles voor de winnaars stellen. De medailles werden vervoerd in een container samen met producten van een andere leverancier. Er was een nader onderzoek nodig naar de inhoud van de container, waardoor de douane de medailles niet vrij kon gegeven. Maar gelukkig kregen de winnaars net op tijd toch hun verdiende medaille. Lees hier het hele artikel.

Soms komt een bestelling op donderdagmiddag aan en vrijdag moeten we leveren. Als het allemaal heel krap is dan is het weleens spannend. Daarom is het zo belangrijk om enige speling in de totale levertijd in te bouwen. Wij zorgen ervoor dat je bestelling zo snel mogelijk bij onze leverancier ligt en dat we gedurende het productieproces goed contact houden over de stand van zaken.

Vrije dagen en feestdagen

Foto door Tim Mossholder, Unsplash

Daarnaast moet er rekening worden gehouden met vrije dagen en weken. Hier in Nederland kennen we Koningsdag of Bevrijdingsdag, maar in China bijvoorbeeld ligt de productie van 1 t/m 7 oktober een week stil. Dit betekent dat de levertijden rondom de eerste week van oktober altijd wat langer zijn voor producten uit China.

Hier houden we rekening mee door de klant vooraf te informeren en te adviseren over de actuele levertijd.


Nog even op een rijtje:

 • Levertijd standaard producten: 2-4 weken vanaf de drukproef, custom made: hoe eerder je begint hoe beter;
 • Er zijn meerdere factoren die de levertijd kunnen beïnvloeden, daarom is en goede planning vooraf belangrijk.

Tot de volgende!

Andere blogs uit deze serie

 1. Alles wat er te weten valt over merchandise
 2. Hoelang voor je show moet je je merchandise bestellen?
 3. Merchandise bijbestellen en naleveren op tour
 4. Levertijd van een custom made kledinglijn
 5. Custom made producten
 6. Wat beïnvloedt de levertijd van een bestelling?
 7. Denk verder, gelegenheden voor merchandise in de toekomst
 8. Een budget opstellen voor je merch of kledinglijn
 9. Staffels en inkoop van textiel
 10. Maatverdeling van je merch of kledinglijn – Part I
 11. Maatverdeling van je merch of kledinglijn – Part II

Deze post is geschreven door

Stagiaire bij Merchandise.nl van september t/m december 2017 - derdejaars studente communicatie aan Fontys ACI in Tilburg

Ik schreef al 16 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: