Over merchandise en merchandising

Custom made en standaard t-shirts: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

 

T-shirts. Bij Merchandise.nl weten we er veel van. Héél veel, al zeg ik het zelf. En we kunnen er honderden artikelen mee vullen op deze website, maar deze keer ga ik het hebben over het verschil tussen volledig op maat gemaakte, oftwel custom made en standaard t-shirts. Welke kun je het beste kiezen, en waarom? Een vraag die we vaak krijgen.

Custom made en standaard t-shirts

Deze blogpost is opgemaakt aan de hand van een door Merchandise.nl ontwikkelde infographic over dit onderwerp. Klik hier om deze infographic in zijn geheel te bekijken.

Beken kleur! Wat kan er met het shirt, en wat met de print?

Kleuren van t-shirts en prints

In eerste instantie zul je wellicht eerder over het model van het t-shirt nadenken dan over de kleur. Over de mogelijkheden van het model kom ik later in dit stuk terug. We werken stap voor stap naar het eindresultaat, en beginnen met de kleur.

Voor custom made t-shirts is het simpel: hierbij kan het shirt in alle PMS kleuren gemaakt worden, en kan de opdruk van één kleur tot volledig full color. Dat geldt voor de opdruk van een standaard t-shirt ook.

Echter, bij de kleur van een standaard shirt heb je een beperktere keuze. Wat er mogelijk is ligt aan het merk waarvoor je kiest (bijvoorbeeld Tee Jays, Continental Clothing of Gildan), en welk model. Soms heb je een ruime keuze uit meer dan 20 of 30 kleuren, soms zijn er ook slechts 2 of 3 verschillende kleuren mogelijk.

Op welke plekken kan het ontwerp gedrukt worden?

Plaatsing van een print op een t-shirt

Over het algemeen staat een print op de voorkant of achterkant in het midden, of op de borst van een t-shirt. Maar de mogelijkheden zijn veel groter, waardoor je hele gave dingen kunt doen met het ontwerp. Ook bij standaard shirts kun je al veel op dat gebied.

Bij custom made en standaard t-shirts is het mogelijk om de opdruk in het midden of aan de zijkant van het shirt te plaatsen. Een aflopende of all-over print is daarentegen alleen mogelijk bij custom made t-shirts.

Hoe groot kunnen mijn ontwerpen op het shirt komen?

Afmetingen van een bedrukking op een t-shirt

Dat is heel simpel: Bij custom made shirts kan alles op welke positie dan ook. Bij standaard shirts moet je rekening houden met een maximale opdrukgrootte van 35 cm breed en 45 cm hoog.

Een print op de mouw bij custom made en standaard t-shirts, kan dat ook?

Mouwprints op een t-shirt

Jazeker, dat kan ook. Wederom zijn de afmetingen bij custom made shirts onbeperkt. Bij standaard shirts moet je rekening houden met maximale afmetingen van 6 bij 6 cm op korte mouwen, en 6 bij 35 centimeter op lange mouwen.

Extra personalisatie door een eigen label of een bedrukking in de nek

Prints in de hals van een t-shirt

Zelf vind ik een eigen kledinglabel in de nek heel gaaf. Je maakt het shirt dan echt “eigen”. Vooral bij standaard shirts (waar dus ook een eigen label in kan), omdat daar normaal het waslabel van de fabrikant van het shirt ingenaaid is, en het is gewoon toegestaan dit te vervangen door een eigen label.

Naast een eigen waslabel (of in plaats van) kun je bij custom made en standaard t-shirts ook kiezen voor een opdruk in de nek.

Sierlabels? Kan gewoon!

Sierlabels op een t-shirt

Ook sierlabels toevoegen, bijvoorbeeld met een klein logo, kan zowel bij custom made of standaard t-shirts, op elke gewenste plek. Bijvoorbeeld onderaan de mouw of helemaal onderaan het shirt zoals bij het voorbeeld hierboven. Maar ook een label midden op het t-shirt behoort tot de mogelijkheden.

Borduringen op custom made en standaard t-shirts

Borduring op een t-shirt

Ook hier kan ik simpel over zijn: borduringen op je t-shirts is geen enkel probleem, zowel bij standaard als custom made t-shirts.

Qua afmetingen zit er eigenlijk geen limiet aan de grootte van de borduring. Echter, wij adviseren meestal om een borduring niet te groot te maken. Een borduring voelt altijd een beetje stug aan, waardoor een te grote borduring het draagcomfort niet ten goede komt.

Borduren kan dus op custom made en standaard t-shirts, applicaties ook?

Applicaties op een t-shirt

Applicaties zijn uitgesneden stukken stof (bijvoorbeeld vilt, fleece of polyester). Deze kunnen met verschillende borduurtechnieken op het t-shirt genaaid worden. Dit is alleen mogelijk bij custom made t-shirts.

Oog voor detail: de stiknaden

Mogelijkheden stiknaden op een t-shirt

Een eigen, op maat gemaakt shirt kun je écht tot in de details zelf samenstellen. Zelfs de stiknaden kun je naar je eigen hand zetten. De kleur van de stiknaden en de manier van stikken kun je aanpassen zoals je zelf wilt. Dit is niet mogelijk bij een standaard t-shirt.

Verschil in modelkeuze tussen custom made en standaard t-shirts

T-shirtmodellen

Aan het begin van dit artikel haalde ik al even een belangrijk onderdeel aan: het model. Vaak is dat één van de eerste dingen waar je over nadenkt als je een t-shirt gaat ontwerpen, maar dat hoeft niet persé.

Je kunt starten met een model en daarna een design maken voor op dat shirt, waarbij het model leidend is. Maar je kunt natuurlijk ook een design of ideeën voor óp het shirt en daar het model op aanpassen.

Ook hier zijn de mogelijkheden voor custom made t-shirt makkelijk. Alles kan. V-neck, ronde hals, wijde hals, een extra lang shirt, rafelranden, inkepingen in het shirt, raglanmouwen, en ga zo maar door.

Bij een standaard shirt is de keuze wat beperkter en ook hier afhankelijk van de gekozen leverancier. Sommige leveranciers bieden een paar verschillende modellen aan, anderen hebben een hele ruime keuze. En dan zit er ook weer een verschil in kwaliteit van het shirt tussen de verschillende merken en leveranciers.

Mocht je dus gaan voor een standaard shirt, dan is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken voor welk merk en model je gaat. Uiteraard zullen onze experts je daarbij in informeren en ondersteunen!

Stof tot nadenken

Stofsoorten t-shirt

Welke stof je kiest voor je t-shirt is een belangrijke keuze. Ga je voor katoen, polyester of bijvoorbeeld triblend (een mix van 3 verschillende stofsoorten)? En dan kun je ook weer bepalen welke kwaliteit en dikte je nodig hebt. Of de stof heel zacht, of juist wat stugger moet zijn.

Het doel van het shirt is een bepalende factor bij je keuze. Zal het shirt voornamelijk buiten gedragen worden? Is het een shirt wat waarschijnlijk dagelijks gedragen wordt, of slechts een enkele keer. Allemaal factoren om rekening mee te houden bij je keuze, waarbij wij je uiteraard zullen ondersteunen met onze kennis.

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over de keuze van een t-shirt. Hier ga ik dieper in op de keuze van de stofsoort.

De finishing touch: een “hang tag”

Accessoires bij een t-shirt

Zo, dan heb je een geweldig t-shirt met een schitterend ontwerp. Tijd voor de kers op de taart: een “hang tag”. Een tag (label) met je eigen ontwerp aan een koordje bevestigd aan het waslabel. Dit is alleen mogelijk bij custom made t-shirts.

Over het algemeen is de hang tag van hoge kwaliteit mat of glanzend karton (rond, vierkant of rechthoekig) met een full color dubbelzijdig ontwerp. Maar bijvoorbeeld een gestanst ontwerp of een andere vorm hang tag is ook mogelijk.

De keuze uit verpakking bij custom made en standaard t-shirts

Verpakkingsmogelijkheden t-shirts

Je kunt de t-shirts ook per stuk laten verpakken. Handig als de shirts voor de verkoop zijn bijvoorbeeld. Bij standaard t-shirts heb je de mogelijkheid om ze per stuk in een polybag te laten verpakken.

Bij custom made shirts is de keuze groter. Naast de polybag is het ook mogelijk om de shirts in een doosje te laten verpakken. Handig als je de shirts bijvoorbeeld verkoopt via een webshop en ze op moet sturen.

Daarnaast kun je custom made t-shirts ook in een retailverpakking laten verpakken. Zoals een plastic zakje met een haak aan de bovenkant. Handig om bijvoorbeeld in een winkelrek op te hangen.

Vanaf hoeveel t-shirts kan dit allemaal?

Oplages van een t-shirt

Een custom made t-shirt wordt volledig op maat gemaakt, inclusief het t-shirt zelf. Daardoor ligt de minimumoplage (vanaf hoeveel shirts je een bestelling kunt plaatsen) een stuk hoger dan bij standaard t-shirts. Custom made t-shirts kunnen besteld worden vanaf 300 stuks.

Standaard shirts kunnen besteld worden vanaf 10 stuks, of vanaf 50 stuks bij een full color print.

We hebben hierboven alle zaken besproken die mogelijk zijn bij een standaard shirt. Mocht je veel of misschien wel alle opties die mogelijk zijn bij een standaard shirt willen gebruiken, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je goedkoper uit bent om toch voor custom made shirts te kiezen.

Maak bij het opstellen van je budget dus een weloverwogen keuze of je voor custom made of standaard gaat. Uiteraard helpen wij je hierbij en voorzien je van alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken.

Wanneer zijn mijn shirts klaar?

Levertijd van een bestelling t-shirts

Evenals bij de minimumoplage verschilt de levertijd tussen custom made en standaard t-shirts ook. Bij custom made t-shirts kun je uitgaan van een levertijd van tussen de 10 en 12 weken, enigszins afhankelijk van de gekozen opties.

Standaard t-shirts hebben een levertijd vanaf 2 weken. Ik zeg daarbij nadrukkelijk “vanaf”, omdat het bij standaard t-shirts afhankelijk is van de gekozen opties hoelang de levertijd is.

Wanneer het een shirt is met een eenvoudige opdruk voor en achter, dan kun je uitgaan van 2 weken levertijd. Komt daar bijvoorbeeld een eigen waslabel of een sierlabel op de mouw bij, dan loopt de levertijd op. Uiteraard informeren we je vantevoren wat de geschatte levertijd is als we je wensen en eisen hebben geïnventariseerd.

Bij standaard t-shirts is een spoedlevering over het algemeen mogelijk.

Custom made en standaard t-shirts

Maatschappelijk verantwoorde productie

Onze t-shirts worden op maatschappelijk verantwoorde wijze geproduceerd. De shirts worden onder goede arbeidsomstandigheden vervaardigd, kinderarbeidvrij met oog voor het milieu. Dat vinden we belangrijk en daarin nemen we onze verantwoordelijkheid.

Conclusie: Er kan HEEL VEEL standaard.

Zoals je nu wel door hebt: de keuzes die je kunt maken van een t-shirt zijn groot. Het is voor een t-shirt lang niet altijd nodig om voor een custom made shirt te kiezen. Als je echt voor veel opties gaat en grote, aflopende prints dan kun je niet anders dan custom made t-shirts, maar in veel gevallen zal een standaard t-shirt ook volstaan.

En het ligt er ook aan wat je budget is, de investering in custom made shirts is op voorhand al een stuk hoger door de minimale bestelhoeveelheid, en de prijs per stuk ligt (afhankelijk van het aantal opties en de kwaliteit van het shirt) in beginsel ook hoger.

Een ontwerp wat in eerste instantie alleen geschikt lijkt voor custom made kan in veel gevallen met wat kleine aanpassingen zo gemaakt worden dat het prima met een standaard t-shirt gemaakt kan worden, zodat je in kleinere oplages kunt werken en vaak ook minder zult moeten investeren. Wil je echter voluit gaan met opties, labels en hangtags, dan is custom made de beste keuze.

We brengen deze mogelijkheden graag voor je in kaart. Mocht je vragen hebben dan stuur gerust een mailtje naar info@merchandise.nl of bel ons op +31 497 645 101.

Deze blogpost is opgemaakt aan de hand van een door Merchandise.nl ontwikkelde infographic over dit onderwerp. Klik hier om deze infographic in zijn geheel te bekijken.

Deze post is geschreven door

Ik werk sinds begin 2014 bij Merchandise.nl als Lead Designer. Ik realiseer de concepten en ontwerpen voor verschillende soorten campagnes, kleding(lijnen), logo's en huisstijlen, drukwerk, websites, merchandise van bands, artiesten en festivals en maak ontwerpen voor op maat gemaakte bedrijfskleding en custom made artikelen.

Ik schreef al 18 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: | LinkedIn