Over merchandise en merchandising

#Stage – 5 tips om een goeie stage te vinden (en hebben)

 


Ik ben van mening dat je stageperiode een tijd is waarin je enerzijds leert hoe het is om in een zakelijke omgeving te functioneren en anderzijds te leren wat je later voor werk wil gaan doen. Een tijd waarin je dus heel veel leert en waar je dus het maximale uit moet halen. Om dat te kunnen doen moet je je dus ook maximaal inzetten! De titel zegt het al. Volg deze 5 tips en de perfecte stage is zo gevonden!

1. Begin op tijd!

Het regelen van een stage kan tijdrovender zijn dan dat je misschien zult denken. In het bedrijfsleven worden zaken namelijk nou eenmaal niet zo snel afgehandeld als dat je dat soms zou willen. Ook zul je echt niet bij elk bedrijf waar je jouw CV naar opstuurt langs mogen komen voor een gesprek. Zorg dat je een aantal opties op de rails hebt gezet. Heb je een bedrijf op het oog die geen stageplaats aanbied wees dan brutaal en bel ze op. Dan kom je er vanzelf wel achter of er een stageplaats is.

2. Doe wat je leuk vindt!

Vissen, feesten of misschien wel karten! Als je een stage zoekt bedenk dan eerst is bij jezelf wat je leuk vindt om te doen. Het gave namelijk aan stage lopen is dat je dat bij een bedrijf kan doen wat op het eerste gezicht niks te maken heeft met jouw opleiding. Studeer je bijvoorbeeld commerciële economie en vind je voetbal helemaal het einde? Bel dan eens een P.S.V. op. Die hebben misschien wel een stageplaats op de marketingafdeling voor jou!

3. Laat je nooit neerzetten als een goedkope kracht!

Als het bedrijf er al instaat met de gedachte dat ze nu mooi een goedkope kracht hebben moet je ze bedanken en een ander bedrijf gaan zoeken. Een goede stageverlener kan namelijk de waarde inschatten van een hardwerkende stagiair. Heb het er gewoon maar over tijdens je intakegesprek met je misschien toekomstige stageverlener. Laat hem merken dat je er alles aan wil doen om er een super tijd van te maken waarin in je heel veel wil leren en veel werk zal verzetten. Dan is hij vast niet te beroerd om je een stagevergoeding aan te bieden.

4. Overtuig het bedrijf van jouw meerwaarde!

Bedenk goed wat jouw meerwaarde kan zijn voor een bedrijf. Zeggen dat je goed en hard zal werken is geen meerwaarde leveren. Dit wordt namelijk van iedere stagiair geacht. Kom erachter wat jouw sterke punten zijn. Als je dit zelf namelijk duidelijk in je hoofd hebt, dan kun je dat ook zo aan jouw toekomstige stagebedrijf verkopen.

5. Zorg dat je niet op je mond bent gevallen!

Kom assertief en zelfverzekerd over, zeker bij je intakegesprek. Dan straal je namelijk uit dat je hard wil werken. Hoef je dat in ieder geval niet meer als argument aan te voeren! Een intakegesprek is net als een sollicitatiegesprek. Ben je snel nerveus voor dat soort dingen dan kun je dat oefenen.

Remember!

Zorgen dat je een leuke periode gaat krijgen heb je volledig zelf in de hand. Ga niet op zoek naar stages maar ga op zoek naar bedrijven die jij gaaf vindt. Ligt je passie namelijk bij hetgeen wat je straks 20 weken lang moet gaan doen, dan is het een fluitje van een cent om het vol te houden!!

En voor ik het vergeet, hier bij Merchandise.nl is vanaf februari weer een plekje vrij!

Marnix van Kruijsdijk

Deze post is geschreven door

Stagiair bij Merchandise.nl van september 2012 tot eind januari 2013 - 3de jaars commerciële economie student aan de Avans Hogeschool te Breda

Ik schreef al 13 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: Twitter | LinkedIn

Reacties zijn gesloten.