Over merchandise en merchandising

“full colour” zeefdruk op t-shirts, stap voor stap.

 

Enkele dagen geleden heb ik een simulated full colour bedrukt shirt van Textures  gepost, waarop ik al verschillende keren de vraag gesteld heb gekregen hoe dat nu in zijn werk gaat; kleurscheidingen voor zeefdruk. Vandaar bij deze; een kijkje in de keuken van de voorbereidingen voor de zeefdrukkerij.

Allereerst hebben we natuurlijk een ontwerp nodig:

design-4_flat.jpg

Voor een zo goed mogelijke benadering is een flink contrast nodig met diepe zwartwaardes en duidelijke verschillen (een scherp beeld). Verderop in het proces wordt dit contrast, wat in beginsel redelijk overdreven mag zijn, weer wat afgezwakt. Enige  kennis van  afbeeldingstechiek  is hiervoor een vereiste, want bij deze stap kan een ontwerp simpelweg verknald worden. Onze voorkeur gaat er dan ook naar uit dat het ontwerp zoals hierboven aangeleverd wordt, zodat we een zo duidelijk mogelijk beeld hebben van het gewenste resultaat.

Affijn; stap 2, contrast en verscherping:

scheidingkopie.jpg

De volgende stap is het uit elkaar trekken van de afbeelding naar benaderende PMS-kleuren. Deze kleuren worden later in de drukkerij nog gefine-tuned aan de hand van een print van het origineel, maar we proberen ze in de voorbereiding vast zoveel mogelijk te benaderen. Zoals gezegd is de bedrukking die we hier behandelen in 6 kleuren gedrukt, en wel als volgt (alle kleuren zijn negatief afgebeeld; het te drukken gedeelte is zwart):

wit.jpg   highlight.jpg   rood.jpg  

 geel.jpg   bruin.jpg   zwart1.jpg

De gebruikte kleuren van links naar rechts zijn als volgt: Wit – Highlights wit – Rood – Geel – Bruin – Donkerbruin. Plakken we deze kleuren nu weer op elkaar, dan krijg je het volgende resultaat:

scheiding_gesplitst.jpg

Zoals je wel ziet is er een stuk van het hoge contrast verdwenen, alsmede een aantal  van de  subtielere  details (wat helaas niet te voorkomen is; een benadering van meer dan 90% is pas te halen bij een hele grote oplage shirts die ook met heel wat meer dan 6 kleuren gedrukt mogen worden).

De voorbereidingen zijn nu eigenlijk klaar; wat overblijft is het handmatig aanmaken van de dichtstbenaderende kleuren, de volgorde van drukken (die uiteindelijk geworden is zoals ik hierboven de verschillende kleuren op volgorde heb gezet), en de methode van drogen (bij zeefdruk wordt  het shirt  meestal tussen iedere kleur gedroogd zodat de volgende kleur zich niet vermengt) en fixatie.

Het uiteindelijke resultaat:

shirt.jpg

en op het shirt ziet er dat als volgt uit:

txtrs_fc.jpg

Als jij ook full colour bedrukte t-shirts wilt bestellen houden we ons natuurlijk aanbevolen!

Deze post is geschreven door

Ik ben de oprichter en voormalig eigenaar van Merchandise.nl. Momenteel ondersteun ik de nieuwe eigenaars 1-2 dagen per week om resultaten te boeken op internet en het meest uit hun diverse websites te halenl. Je kunt meer over mijn diensten lezen op mijn eigen website Theuws.com. Daarnaast geef ik workshops en heb ik met vier compagnons de hardste businessclub van Nederland, de Metal BusinessClub!

Ik schreef al 346 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: Twitter | LinkedIn

Geen reacties op ““full colour” zeefdruk op t-shirts, stap voor stap.”

  1. David says:

    Vandaar dat de kleuren van een shirt soms afwijken van de kleuren op de hoes. Nu weet ik waarom!

  2. Mandy says:

    Werkt zeedruk dan nooit met CMYK kleuren?