Over merchandise en merchandising

Illustrator tutorial: kleurscheidingen

 

Voordat we (kleding / t-shirts) in zeefdruk kunnen gaan drukken, is het noodzakelijk om de kleuren in het ontwerp van elkaar te scheiden. Bij zeefdruk worden alle kleuren namelijk los van elkaar gedrukt. Doorgaans eerst de lichtere kleuren en als laatste zwart. Hieronder een korte uitleg hoe we vectorafbeeldingen kleurscheiden in adobe illustrator.

Allereerst is het belangrijk om de afbeelding op ware grootte te zetten, en een achtergrondkleur toe te voegen (bij voorkeur de kleur van het shirt). Hieronder gaan we uit van een afbeelding in 3 kleuren (rood, wit en zwart), gedrukt op een blauw shirt. De achtergrondkleur van het shirt zetten we in een 2e laag.

Voordat de kleuren gescheiden kunnen worden is het belangrijk dat de afbeelding alleen bestaat uit volvlakken, geen lijnen met vulling. Dit kan snel gedaan worden door het hele design te selecteren en onder menu “object’ te kiezen voor “expand”.

Het design kan nu gesneden worden d.m.v. in het pathfinder menu te kiezen voor divide. Hierdoor worden alle kleurvlakken met elkaar gesneden. Eventuele achtergrondkleuren vallen hierdoor weg.

Vervolgens kunnen we alle kleuren apart gaan selecteren en combineren. Kies onder menu “”Select”, voor Same, Fill Color. Daarvoor moet je wel eerst een kleur geselecteerd hebben. Nu kun je onder het pathfinder menu kiezen voor combine. Herhaal deze stap voor elke kleur. Het kan voorkomen dat er enkele elementen overblijven die geen vul- of lijnkleur hebben, deze mogen weggehaald worden.

Maak nu voor elke kleur een aparte laag en een laag extra voor het onderwit (underbase). Selecteer elke kleur apart en kopieer deze in de juiste laag.

Kopieer nu het hele design in de onderwit laag.


Het zwart in de onderwitlaag mag weg, deze heeft geen onderwit nodig om 100% dekking te krijgen. Wanneer je deze wel gebruikt geeft dit een minder mooi resultaat bij het drukken. Vervolgens het hele onderwit selecteren zwart maken en kiezen bij de pathfinder voor ‘combine”. Om het onderwit bij het drukken niet onder het design te laten uitkomen mag deze iets kleiner gemaakt worden dmv het geven van een lijnkleur wit, dikte van 1 – 2 px (0,353 mm).

Vervolgens op elke laag paskruizen plaatsen op de hoeken en onderin de kleur vermelden, voor het uidraaien van films elke kleur zwart maken, en omzetten naar grijswaarden:

Je design is nu klaar om gedrukt te worden, en op onze site over t-shirts bedrukken kun je direct zien wat de kosten zijn en het design meteen doorsturen.

Deze post is geschreven door

Ik schreef al 2 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: | LinkedIn

Geen reacties op “Illustrator tutorial: kleurscheidingen”

  1. Marre says:

    Dank je wel voor je duidelijke uitleg. Het heeft me verder geholpen.