Over merchandise en merchandising

Illustrator tutorial: teksten omzetten naar lettercontouren

 

Teksten omzetten naar lettercontouren in Adobe Illustrator

Wanneer je een ontwerp doorstuurt om te laten drukken, is het belangrijk dat je eerst alle gebruikte teksten omzet naar lettercontouren. Dit zorgt ervoor dat de teksten als object gezien worden, en dus niet ‘zomaar’ aangepast kunnen worden naar een ander lettertype. Het is een simpele handeling, maar wel handig als je even weet waar je dit net doet!

Selecteer de teksten

Selecteer eerst alle teksten in het ontwerp (in feite kan je het hele ontwerp selecteren, deze handeling verandert niets aan de rest van het ontwerp).

teksten selecteren in Adobe Illustrator

Teksten omzetten naar lettercontouren / create outlines

Vervolgens ga je in de werkbalk bovenaan naar het tabblad ‘Type‘ (‘Tekst’ voor de Nederlandstalige versies), en klik je op ‘Create Outlines‘ (NL versie: ‘omzetten naar lettercontouren’).

teksten omzetten naar lettercontouren

Klaar!

Alle teksten worden nu automatisch omgezet naar lettercontouren. Nu zijn ook alle tools die eerst enkel op objecten werkten mogelijk voor je stukje tekst (bv. Free Transform Tool).

Adobe Illustrator lettercontouren

In Adobe InDesign omzetten naar lettercontouren?

Voor de gebruikers van InDesign; omzetten naar lettercontouren werkt daar eigenlijk precies hetzelfde!

teksten omzetten naar lettercontouren in Adobe Indesign

Deze post is geschreven door

Ik werk sinds 2008 bij Merchandise.nl, en ben verantwoordelijk voor de grafische werkzaamheden, maar ook inkoop en verkoop horen tot mijn dagelijkse bezigheden.

Ik schreef al 5 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: | LinkedIn

Geen reacties op “Illustrator tutorial: teksten omzetten naar lettercontouren”

 1. Dennis says:

  Hoi,

  Ik heb van mijn tekst letteromtrekken gemaakt en het bestand opgeslagen. Maar ik heb hier geen nieuw bestand van gemaakt en nu zou ik tekst terug moeten aanpassen. Kan ik de letteromtrekken terug ongedaan maken?

  Groeten
  Dennis

  • Richard says:

   Hoi Dennis,

   Dat is lastig inderdaad. Als je nog weet welk lettertype je gebruikt hebt is het vaak makkelijker om de tekst er opnieuw in te zetten en dan aan te passen.

   Gr.
   Richard

 2. renske says:

  Hoi,
  Ik heb een zwarte tekst in een gekleurd (geel) tekstkader (Indesign CC2017). Als ik het tekstkader selecteer met het zwarte pijltje en het omzet naar lettercontouren verdwijnt de gekleurde achtergrond en houd ik alleen de contouren van de tekst over. Dit was eerder (vorig jaar 2016) niet zo. Heb je enig idee hoe dit kan en hoe ik dit kan oplossen? Kan er iets veranderd zijn aan de instellingen na updates?

  Groet Renske

  • Richard says:

   Hoi Renske,

   Daar zijn we eigenlijk niet zo goed van op de hoogte hier, we werken wel veel met Illustrator, maar Indesign is de laatste jaren niet meer echt door ons gebruikt.

 3. Nurdie says:

  Hi,
  Ik ben klaar met mijn ontwerp in Illustrator CS4 en wil mijn letters omzetten naar lettercontouren en tot mijn verbazing kan ik niet op die optie klikken (word licht weergegeven)! Enig idee waar dat aan kan liggen? Ik heb lichtelijk haast want moet snel gedrukt worden. 😐 Dus snelle reactie zeer gewaardeerd!
  groet,

  • Nurdie says:

   Is al opgelost!!

   • Richard says:

    Ah mooi! Mocht het nog eens voorkomen dan kun je ook proberen om ‘Object > Expand’ of ‘Object > Flatten the Transparency’ te gebruiken, dat zou ook moeten werken.