Over merchandise en merchandising

Alles over kleding borduren

 

Zoek je via Google op termen als ‘kleding borduren’ en ’textiel borduren’, dan kom je veel te weten over bliksemsnel geborduurde kleding bestellen en weinig tot niets over het borduren zelf. Toegegeven, het moderne borduren met borduurmachine is lastig uit te leggen en elke borduurder houdt er een eigen techniek op na. Toch gaan we je met de uitleg op deze pagina een stukje borduurkennis bijbrengen.

Waarom eigenlijk kleding borduren in plaats van bedrukken?

Allereerst even de belangrijkste voordelen van borduren ten opzichte van bedrukken op een rijtje: een geborduurd logo oogt chiquer dan een bedrukt logo, een borduring is beter bestand tegen de wasmachine en bovendien is een borduring meestal mooier op textiel met een ruw oppervlak, zoals dikke sweaters, mutsen en (winter)jassen.
geborduurde jas tassen borduren caps en polo's borduren

Geborduurde of bedrukte kleding bestellen

Geborduurde kleding: uitleg over borduren

Kleding borduren begint natuurlijk met een ontwerp en een kledingstuk. Op basis van het ontwerp maakt de borduurder een digitale borduurkaart waarop te zien is welke ‘steken’ de borduurmachine gaat maken. Niet alleen het ontwerp, ook het te borduren textiel bepaalt hoe de borduurder te werk gaat. Stoffen van zware kwaliteit (bijvoorbeeld jassen en tassen) vragen om een andere aanpak dan lichtere materialen (t-shirts en poloshirts).

Zoals je in het filmpje hierboven ziet heeft een industriële borduring niet de romantiek van grootmoeders werk. Er zijn veel verschillende borduurmachines, die zich onder meer van elkaar onderscheiden qua snelheid, het maximale borduurvlak en het aantal koppen. Bovenstaand filmpje (gemaakt door TheEmbroideryWarehouse) is een demonstratie van een borduurmachine met 4 koppen van het merk Tajima.

Geborduurde of bedrukte kleding bestellen

Textiel borduren is zo eenvoudig niet

Zodra de borduurmachine gaat borduren, heeft textiel van fijn materiaal (in tegenstelling tot zwaar textiel) de neiging samen te trekken vanwege de steken die met garen worden gemaakt. De borduurder anticipeert daarop door het textiel flink strak te spannen met een spanring en door een laag vilt ter versteviging achter de borduring te plaatsen.

Toch zullen bijvoorbeeld t-shirts en poloshirts tijdens het borduren soms iets samentrekken, met bijvoorbeeld tot gevolg dat een cirkelvormig logo er na borduring opeens eivormig uitziet. mutsen bordurenOf dat de ene letter langer is geworden dan de andere, terwijl diezelfde tekst op de borduurkaart kaarsrecht is weergegeven.

De borduurder maakt proefmodellen om de ideale borduurkaart te maken. Ook kan met proeven worden vastgesteld hoe strak het kledingstuk moeten worden gespannen en welke garen het meest geschikt zijn. Voor deze ‘proefborduringen’ heeft de borduurder lappen stof klaarliggen die overeenkomen met de structuur van diverse t-shirts, poloshirts, sweaters en andere kledingstukken.

Details borduren op kleding

detail borduringHet komt nogal eens voor dat we klanten moeten adviseren om een ontwerp aan te passen of te kiezen voor een grotere borduring, omdat de te borduren tekst anders onleesbaar wordt. Borduren is een vrij ruwe techniek en het mooi weergeven van details vraagt om een goede voorbereiding én om geduld van de borduurder. Een manier om details weer te geven is het maken van een volborduring: in dat geval wordt niet alleen een tekst of de contouren van een logo geborduurd, maar ook het vlak daaromheen.

Soms is het zelfs mogelijk om een borduring te maken op basis van een foto, bijvoorbeeld door verschillend gekleurde garen over elkaar heen te steken. Er ontstaat dan een dikke borduring waarin een verloop van kleuren kan worden gemaakt. Wij kunnen werken met 12 kleuren garen per ontwerp en in totaal heeft u de keuze uit 350 kleuren garen die overeenkomen met PMS kleuren.

Geborduurde of bedrukte kleding bestellen

Meer weten?

Benieuwd naar de snelheid van een borduurmachine? Het Amerikaanse bedrijf Circle R Printing zette onderstaande demonstratie online:

Neem voor meer informatie over textiel borduren gerust contact met ons op via e-mail of +31 (0)497-645101. Uitleg over diverse personalisatie- en druktechnieken vind je natuurlijk ook op Merchandise.nl.

Wil je geborduurde kleding bestellen? Bij Merchandise.nl borduren we t-shirts, poloshirts, sweaters, jassen, schorten, caps, zweetbandjes, handdoeken en nog veel meer (hoogpolig) textiel met uw tekst of logo.

Indien u een grote oplage kleding wil laten borduren (300 stuks of meer) kunnen wij vaak een zeer voordelig aanbod doen op basis van private label kleding (dus een volledige maatproductie).

Alles over private label kleding

Deze post is geschreven door

Mickey is ondertussen niet meer werkzaam bij Merchandise.nl. Hij was verantwoordelijk voor het schrijven van achtergrondinformatie over onze producten en diensten.

Ik schreef al 3 posts op Brand Merchandise.

Volg mij:

Geen reacties op “Alles over kleding borduren”

 1. faryad says:

  Geachte heer / mevrouw,

  Wij zijn fabrikanten en exporteur van de kwaliteit Borduren Badges en Sportswear.

  Borduurwerk Speldje Sticker, Geweven badges.
  T-shirts, polo’s, Sweet shirts, shorts, trainingspakken.
  Caps, jassen, riemen en accessoires.

  Wij zullen gelukkig zijn om u een van uw huidige eis leveren.
  Als u vragen heeft met betrekking ons werk, neem dan contact met ons op.

  Met de beste wensen,
  Faryad Khan
  Sialkot-51310 Pakistan
  Ph: # +92 52 6905366
  Cel # +92 346 6611419
  E-mail: paragonindustrywears@gmail.com
  URL: http://www.paragonindustry.com