Over merchandise en merchandising

Hoe lever je nou het best een ontwerp aan voor zeefdruk op shirts?

 

We hebben het wel vaker over het aanleveren van bestanden hier…

In mijn post over simulated full colour textieldruk van een tijdje terug heb ik al kort voorbeelden gegeven van de films zoals wij ze gebruiken/maken voor zeefdruk. Omdat die post voornamelijk over een ingewikkelde kleurscheiding ging, vandaag een stukje uitleg met betrekking tot wat minder ingewikkelde designs.

Als je volgens onderstaande methode je ontwerpen aanlevert zal dat bij vrijwel iedere textieldrukker in de kosten schelen; het scheelt namelijk een stuk werk. Vraag dit natuurlijk wel vooraf even na; er zijn ook drukkers die op andere manieren werken (kom ik later op terug) of die geen kant-en-klare ontwerpen accepteren omdat ze alle kleurscheidingen zelf willen maken.

Eerst nog een klein stukje over zeefdruk zelf; zoals de naam al zegt wordt bij deze methode de inkt door een zeef op het shirt aangebracht. Deze zeef is daarvoor belicht met het te drukken ontwerp (per zeef 1 kleur) waardoor deze alleen inkt doorlaat op de plekken waar je ontwerp moet komen. Eventueel kun je hier manueel zeefdrukken en hier automatisch zeefdrukken bekijken.

Stel nou; we willen onderstaande afbeelding op een zwart t-shirt drukken.

zeef_1.jpg

Vóór we verder gaan; zorg ervoor dat je je ontwerp voorbereid op WARE GROOTTE en in minimaal 200 DPI!

Om deze print te drukken hebben we dus 2 “volvlak” kleuren nodig; rood en wit. Volvlak wil zeggen dat de kleuren overal gelijkmatig aangebracht dienen te worden, dus géén verlopen, kleurtinten of schaduwtinten.

Voor deze afbeelding gaan we dus een roodfilm en een witfilm maken. Haal je deze kleuren simpelweg uit elkaar dan krijg je het volgende:

zeef_wit.jpg

zeef_rood.jpg

Wellicht zou je zeggen: “zo. klaar!”, maar dat is niet zo. Voor belichting van de zeven hebben we namelijk zwart/witte afbeeldingen nodig, waarbij het te drukken gedeelte zwart is. Daarnaast is het van belang om op alle films op exact dezelfde plek paskruizen te plaatsen, zodat de kleuren wel precies op de goede plek ten opzichte van elkaar gedrukt worden.

Daarnaast is het voor ons het makkelijkst als je ook de PMS kleuren op de films vermeld zodat we die referentie direct bij de hand hebben.

Afijn; het resultaat zou dan normaal als volgt zijn;

zeef_film1.jpg

zeef_film2.jpg

Verder kán het zijn (zeker bij automatisch zeefdrukken) dat er een (witte)voordruk nodig is om de kleuren dekkend te kunnen drukken op je shirts. Zo’n voordruk bestaat over het algemeen over de complete afbeelding, echter snijden wij meestal een drietal pixels van iedere lijn af om de kans te beperken dat er een wit randje onder de print uitkomt. In dit geval zou de voordrukfilm er als volgt uitzien;

zeef_film3.jpg

Deze laatste (3) bestanden mag je gerust afzonderlijk opslaan als JPG in grijswaarden; de resolutie van zeefdruk is bij lange niet van die aard dat het nodig is bestanden op te slaan als PDF of EPS. Let wel op wat ik aan het begin al zei; op ware grootte in in minimaal 200 DPI (dit is zo ongeveer het belangrijkste onderdeel van het hele verhaal, vandaar dat ik het twee keer meld).

Klaar.

Natuurlijk is enige basiskennis van grafische software noodzakelijk om bovenstaand verhaal te realiseren, mocht je die niet hebben dan kun je de kleurscheiding ook door ons laten maken. Over het algemeen zijn er bij ons voor volvlak druk géén extra kosten aan verbonden.

Tenslotte, om zeker te zijn dat je ontwerp op de juiste plek op het shirt komt te staan kun je daarvan nog een voorbeeld maken;

zeef_shirt.jpg

Als je nu zowel de voorbereide films als dit laatste bestand (hierboven, met het shirt dus) doorstuurt heb je je ontwerp op de (in ieder geval voor óns) gemakkelijkste manier aangeleverd.

Wil jij ook bedrukte shirts bestellen? Bel dan +31(0)497 555 320 of vul onderstaand formulier in:

Deze post is geschreven door

Ik ben de oprichter en voormalig eigenaar van Merchandise.nl. Momenteel ondersteun ik de nieuwe eigenaars 1-2 dagen per week om resultaten te boeken op internet en het meest uit hun diverse websites te halenl. Je kunt meer over mijn diensten lezen op mijn eigen website Theuws.com. Daarnaast geef ik workshops en heb ik met vier compagnons de hardste businessclub van Nederland, de Metal BusinessClub!

Ik schreef al 346 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: Twitter | LinkedIn

Reacties zijn gesloten.