Over merchandise en merchandising

Stagebusters – Top 6 mythes omtrent stage lopen

 

StagebustersVoordat ik begon met mijn stage had ik veel vragen en gedachtes bij hoe een stage zou zijn. Nu dat mijn stage bijna afgelopen is en ik dus nu een ervaringsdeskundige ben zal ik een paar van de mythes rondom stage lopen onder de loep leggen. Hieronder vind je de top 6 mythes rondom stage en ik zal laten zien of ze kloppen.

De mythes!

  1. Een stagiair(e) is een inferieure werkkracht

    Ja zo zag ik het wel voor me. Eigenlijk best triest. Zo is dus het beeld wat een gemiddelde HBO student heeft als hij voor het eerst stage gaat lopen bij een bedrijf. Misschien kwam het wel omdat ik, achteraf gezien, heel erg slecht ben geïnformeerd door school voordat de stage begon. Mijn beeld was misschien dus wel vertekend. Ik dacht dat ik alleen maar de Kwalitatief Uitermate Teleurstellende klusjes mocht doen. Ik weet niet wat ik allemaal moest gaan doen, maar wat ik wel wist is dat het geen leuke 5 maanden zouden worden. Gelukkig bleek hier niks van waar te zijn en zijn het juist 5 topmaanden geworden als volwaardig medewerker van Merchandise.nl! Kortom:

    busted

  2. Als stagiair(e) krijg je een te lage stagevergoeding

    Kijk eens aan. Een studentje wat graag stage wil lopen. Ideaal, zeker in deze tijden van economische crisis. Lekker 40 uur in de week laten werken en veel te weinig uitbetalen. Dat is natuurlijk onzin mensen. Natuurlijk is je stagevergoeding niet wat je later als salaris wil verdienen maar we moeten niet vergeten dat een bedrijf veel tijd in jou steekt. Ze zullen in je moeten investeren, je inwerken en je nieuwe dingen moeten aanleren.Dat is immers waarom je stage gaat lopen.

    Voor veel bedrijven is het ook helemaal niet vanzelfsprekend dat je een stagevergoeding krijgt. Je hebt namelijk ook nog je studiefinanciering en stage lopen is een onderdeel van je studie. Je stagevergoeding bestaat dus eigenlijk aan de ene kant uit een vergoeding voor je gedane werk en aan de andere kant een vergoeding uitbetaald in kennis die je hebt kunnen vergaren. Deze mythe is dus deels waar:

    plausible

  3. Je zit als stagiair(e) alleen maar je tijd uit
    BUSTED

    BUSTED

    Dat is wat ik dacht als ik de verhalen moest geloven van mijn dispuutgenoten en vrienden van school. Gewoon van 9 tot 5 er zijn. Je mond dicht houden, niet teveel opvallen en je werk doen. Een dispuutgenoot liep recent nog stage bij Bosch. Die verhalen die ik hoorde waren eigenlijk alleen maar gerelateerd aan, ik doe niet zo veel, ik zat weer brak op kantoor en mijn stagebegeleider was er weer eens niet.

    Bij mij was het in ieder geval niet zo. Dat komt omdat er altijd wel iets te doen was. Van aanvragen beantwoorden tot blogstukken schrijven en van offertes opstellen tot pakketten ophalen die nog bij de douane stonden. En niet te vergeten, in de tussentijd moest ik ook nog aan mijn onderzoek werken. Altijd druk bezig dus. Gelukkig maar! Stilzitten is namelijk al helemaal niks.

    busted

  4. Als stagiair(e) heb je geen verantwoordelijkheden

    Onzin! Zoals de trouwe lezer van mijn blogstukken misschien al wel weet werd ik vanaf moment 1 eigenlijk aan het werk gezet. Ik heb een half dagje met Alex mogen meekijken hoe hij dingen doet en daarna moest ik zelf aan de slag. Ga maar aanvragen beantwoorden en offertes opstellen. Als je er niet uitkomt, gewoon even vragen hoe het zit. Liever dat je iets vraagt dan dat je iets doet zonder zeker te weten of je het goed doet.

    Naar het einde van mijn stage toe heb je met sommige klanten zoveel contact gehad dat het een soort van jouw accounts zijn geworden. Dit is heel erg leuk want dat geeft een gevoel van zelf voldoening als ze bij jou terugkomen omdat je het de vorige keer zo goed hebt gedaan. Dus ook hier weer:

    busted

  5. Een stagiair(e) krijgt geen ruimte voor eigen inbreng

    Initiatief nemen wordt niet op prijs gesteld en dus ook niet gewaardeerd. Wie wil er nou luisteren naar een derdejaars studentje commerciële economie, laat staan iets aannemen van zo’n jongen. Dat is wat ik dacht voordat ik stage ging lopen. Gelukkig bleek dit niet waar te zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is dat tijdens mijn stage een volledig nieuw product bedacht is en daarmee samen ook een volledig nieuwe site gelanceerd is.

    De PromoPoef, een stevig schuimrubber vierkante zitkubus voorzien van een full color bedrukte hoes met je eigen reclame of ontwerp. Op de website staan nog meer soortgelijke producten waaronder zitzakken en dierenkussens die ook worden voorzien van een volledig full color bedrukte hoes. Ik heb een gedeelte van de website mogen invullen met nieuwe producten en daarbij behorende begeleidende teksten. Dit werd volledig aan mij overgelaten. Heel leuk om te doen!

    busted

  6. Stage lopen is leerzaam

    Van contact met klanten tot aan SEO en van WordPress tot aan het halen van deadlines. Allemaal dingen die ik hier heb geleerd of verbeterd. Zo ook bloggen. Na een paar weken zei Richard namelijk opeens: “Marnix, jij gaat iedere vrijdag een blogstuk schrijven”. Een blogstuk over de dingen die ik allemaal meemaak tijdens mijn stage. Een hele leuke uitdaging die vaak ook heel lastig bleek te zijn. Ik heb geleerd dat bloggen een vak apart is. Het doel is natuurlijk om ervoor te zorgen dat jouw teksten gelezen worden. Maar hoe doe je dat doet, dat weet ik nu (hoop ik). En misschien nog wel het grootste struikelblok van allemaal; het op tijd af hebben zodat ik vrijdag om 4 uur aan het bier kan. Ik ben vandaag al vroeg begonnen met mijn blog dus ik denk dat ik het dit keer wel red!

    confirmed

    Marnix van Kruijsdijk

    Deze post is geschreven door

    Stagiair bij Merchandise.nl van september 2012 tot eind januari 2013 - 3de jaars commerciële economie student aan de Avans Hogeschool te Breda

    Ik schreef al 13 posts op Brand Merchandise.

    Volg mij: Twitter | LinkedIn

Reacties zijn gesloten.