Over merchandise en merchandising

Standaard en custom made petten, wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

 

De overeenkomsten en verschillen tussen standaard en custom made petten? Goeie vraag!

Onlangs schreef ik een blog over dit onderwerp voor t-shirts, maar ook voor caps krijgen we deze vraag regelmatig. Wat zijn de mogelijkheden? Waar kun je voor kiezen, en waarom?

Ik schreef eerder al eens een blog over het ontwerpen van op maat gemaakte petten. Nu is het hoog tijd voor een blog over het de overeenkomsten en verschillen tussen standaard en custom made caps.

Vooraf al vast de meest belangrijke overweging: zodra je kwaliteitspetten in een oplage van meer dan 100 stuks wil laten maken zijn Custom Made Caps (in oplage 300 of meer) in de meeste gevallen een stuk interessanter. Lees hieronder meer over de verschillen qua mogelijkheden.

Bestelpagina Custom Made Caps

Standaard en custom made petten

Deze blogpost over standaard en custom made petten is opgemaakt aan de hand van een door Merchandise.nl ontwikkelde infographic over dit onderwerp. Klik hier om deze infographic in zijn geheel te bekijken.

De ene pet is de andere niet: het model

Model standaard en custom made pet

Waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je petten wilt laten maken: het model. Baseball caps, snapback caps, trucker caps, en dan met vijf panelen of toch zes? De keuze is groot, ook bij standaard petten.

Denk bij de keuze van het model goed na over de doelgroep, en waar de pet voor dient. Zo zal een snapback cap met platte klep meer geschikt zijn voor een jongere en hippere doelgroep en is bijvoorbeeld een baseball cap wat traditioneler.

Bij custom made kun je het model volledig samenstellen naar eigen wens. Bij standaard petten ben je afhankelijk van de beschikbare modellen van het merk dat je voor ogen hebt. Over het algemeen is de keuze vrij uitgebreid.

Natuurlijk kunnen wij je begeleiden in je keuze voor het juiste model.

Welke stof ga je gebruiken?

Stofsoorten voor petten

Bij standaard caps is het wederom afhankelijk van het merk en type cap dat je voor ogen hebt welke stofsoorten er beschikbaar zijn. Bij custom made petten is de keuze aan jezelf, al is het ook afhankelijk van je gekozen model welk materiaal er gebruikt kan worden.

De meest gebruikte soort stof voor petten is katoen, een fijne stofsoort die zacht aanvoelt en sterk is, waardoor de pet een hoog draagcomfort heeft.

Wol kom je tegenwoordig ook steeds vaker tegen, vooral bij baseball caps en snapback caps. Ook wol is lekker zacht en heeft een isolerende werking.

Daarnaast heb je ook nog de keuze uit bijvoorbeeld acryl, vilt, nylon, polyester of een combinatie van deze materialen.

Ook hier is het model en het doel van de pet belangrijk in je keuze voor de juiste stofsoort(en).

Wat kan er qua kleur bij standaard en custom made petten?

Kleuren bij standaard en custom made petten

Een custom made cap kan in alle PMS kleuren gemaakt worden. En je kunt de kleuren ook combineren zoals je zelf wilt.

Elk paneel, de button (knop bovenop de pet), de ventilatiegaatjes, de klep, de sluiting en de binnenkant kunnen allemaal gefabriceerd worden in een afzonderlijk PMS kleur naar keuze.

Voor een standaard pet is de keuze beperkter en ben je wederom afhankelijk van de mogelijkheden van merk en type. Sommige merken hebben een uitgebreid kleurenpalet.

Je kunt kiezen voor petten in één kleur, maar is er ook keuze uit caps waarvan de aparte onderdelen een verschillende kleur hebben. Andere merken hebben weer een wat beperktere keuze.

Mocht je kiezen voor custom made caps dan helpen we je graag met je kleurkeuze, en ook bij standaard petten zoeken we graag voor je uit welk merk de gewenste kleurstelling kan leveren.

Wat zijn de plaatsingsmogelijkheden voor prints en borduringen?

Petten bedrukken en borduren

Er zit een behoorlijk verschil tussen de plaatsingsmogelijkeden van standaard en custom made petten. Bij custom made petten kan ik kort zijn: de pet kan overal en aflopend bedrukt en geborduurd worden, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant.

Voor standaard petten is dat een ander verhaal: de pet kan in beperkte afmetingen bedrukt worden op de voorkant, de zijkant en/of de achterkant boven de sluiting.

En hoe groot kunnen die prints en borduringen dan worden?

Afmetingen prints en borduring standaard en custom made caps

Zoals ik al aangaf is het print- en borduurgebied bij een custom made cap onbeperkt. Voor een standaard pet moet je bij je ontwerp rekening houden met de volgende maximale afmetingen (breedte x hoogte):

  • Voorkant: 10 x 5 centimeter
  • Zijkanten: 6 x 1 centimeter
  • Achterkant (boven de sluiting): 6 x 1 centimeter

De keuze is reuze bij custom made caps, ook aan de binnenkant

Ontwerp binnenkant pet

Bij standaard caps is het niet mogelijk om iets an te passen aan de binnenkant van de pet, bij custom made caps kan dit wél.

Zelf vind ik het super als er ook aandacht is besteed aan het ontwerp van de binnenkant van de pet, dat geeft toch wat extra’s aan de algehele look en feel van een ontwerp.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor taping aan de binnenkant (zie afbeelding hierboven) waar een gedrukt of geweven logo, afbeelding, tekst of patroon op staat, in elke PMS kleur mogelijk. Of je kunt de binnenkant met stof laten bekleden waar iets op geborduurd of geprint is, heel gaaf!

Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook geweven labels of een opdruk plaatsen op de randen van de pet aan de binnekant.

Oog voor detail: sierlabels

Sierlabels op petten

Ook aan de buitenkant kun je bij custom made petten één of meerdere geweven sierlabels toevoegen. Bijvoorbeeld onderaan aan de zijkant van de pet of aan de achterkant. Door dit soort details geef je het ontwerp van de pet net wat extra uitstraling.

Borduren op een pet kan, een applicatie ook?

Een applicatie op een pet

Applicaties zijn uitgesneden stukken stof (bijvoorbeeld vilt, fleece of polyester), eventueel met extra borduring. Deze kunnen met verschillende borduurtechnieken op de pet genaaid worden.

Een applicatie geeft een pet meer dimensie omdat deze vaak wat dikker is en meer “op” de pet ligt, net als bijvoorbeeld een 3D borduring.

Het gebruik van applicaties in je ontwerp is alleen mogelijk bij custom made caps. Een 3D borduring is óók mogelijk op standaard caps.

Maak het helemaal af met een sticker

Sticker op de klep van een pry

Na al deze stappen heb je uiteindelijk een supergave pet, met een gaaf ontwerp, wat wil je dan nog meer? Een sticker. Op de klep!

Een sticker op de klep geeft je cap meer waarde en een luxere uitstraling. In principe kun je de sticker zo (laten) ontwerpen zoals je zelf wil, in elke gewenste kleur en vorm.

En het mooie is: dit kan standaard en custom made caps. Hou er bij standaard caps wel rekening mee dat dit mogelijk is bij een bestelling vanaf 100 petten.

En vanaf hoeveel stuks is dit allemaal mogelijk?

Oplage standaard en custom made caps

Een custom made cap wordt volledig voor je op maat gemaakt, inclusief de pet zelf. De minimumoplage voor een bestelling ligt daarom aanmerkelijk hoger dan bij een standaard cap. Op maat gemaakte petten kunnen besteld worden vanaf 300 stuks.

Standaard petten kunnen besteld worden vanaf 25 stuks. Afhankelijk van je keuzes kan dit hoger zijn. Zoals ik hierboven aangaf, als je bijvoorbeeld kiest voor een sticker op de klep dan is de minimum bestel oplage dus 100 stuks.

Standaardpetten van een hoge kwaliteit, voorzien van meerdere borduringen (en evt een sticker op de klep) zijn bij 100 stuks vaak een flinke investering. In veel gevallen is het dan verstandiger om direct 300 stuks custom made te laten maken, aangezien de stukprijs daar gemiddeld véél lager uitvalt.

De levertijd varieert

Levertijd standaard en custom made caps

Net als de minimale bestelhoeveelheid verschilt ook de levertijd tussen standaard en custom made petten.

Bij custom made caps moet je uitgaan van een levertijd van tussen de 10 en 12 weken, afhankelijk van het ontwerp en de gekozen opties.

Standaard petten hebben een levertijd vanaf twee weken, maar dit kan oplopen afhankelijk van de gekozen opties. Bij standaard caps is een spoedlevering over het algemeen ook mogelijk.

Op maat gemaakte en standaard t-shirts

Conclusie: Zodra je wat meer wil is custom made de beste keuze

Ook bij caps zijn er veel verschillende opties, net als bij t-shirts. Het verschil is dat de keuze bij standaard caps ten opzichte van custom made kleiner is, je bent gebonden aan de keuzes die het merk (en type) cap te bieden hebben en ook qua personalisatie (bedrukken/borduren) zijn de opties beperkt.

Valt je ontwerp binnen de gestelde kaders, dan voldoet een standaard pet prima. Heb je echter een uitgebreider ontwerp, met grotere prints of borduursels en met sierlabels en een ontwerp voor de binnenkant, dan zijn custom made petten de manier om tot het gewenste resultaat te komen.

Ook prijstechnisch is het verschil een stuk minder klein dan bij custom made t-shirts; zeker als je voor kwaliteitspetten kiest is de keuze voor een maatproductie vaak de meer verstandige.

Bestelpagina Custom Made Caps

We brengen de mogelijkheden voor standaard en custom made petten graag voor je in kaart. Mocht je vragen hebben dan stuur gerust een mailtje naar info@merchandise.nl of bel ons op +31 497 645 101.

Deze blogpost over standaard en custom made petten is opgemaakt aan de hand van een door Merchandise.nl ontwikkelde infographic over dit onderwerp. Klik hier om deze infographic in zijn geheel te bekijken.

Deze post is geschreven door

Ik werk sinds begin 2014 bij Merchandise.nl als Lead Designer. Ik realiseer de concepten en ontwerpen voor verschillende soorten campagnes, kleding(lijnen), logo's en huisstijlen, drukwerk, websites, merchandise van bands, artiesten en festivals en maak ontwerpen voor op maat gemaakte bedrijfskleding en custom made artikelen.

Ik schreef al 18 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: | LinkedIn

Reacties zijn gesloten.