Over merchandise en merchandising

Voor een opdracht op school…

 

Iedere week ontvangen we wel mailtjes die beginnen met deze zin: “Voor een opdracht op school…” (of project op school, marktonderzoek enzovoorts), waarin vervolgens de meest uiteenlopende verzoeken gedaan worden.

Varií«rend van eenvoudige offerte-aanvragen voor 100 buttons of 500 pennen, tot gedetailleerde omschrijvingen van custom made artikelen met het verzoek deze uit te werken tot offertes in staffels van bijvoorbeeld 500 tot 5000 stuks.

Natuurlijk helpen we je graag

Nu zijn wij op zich zeker niet te flauw om mensen te helpen; lees bijvoorbeeld de tips op dit blog er maar op na, of vraag het mijn vrienden en bekenden (die ik vaak adviseer op het gebied van internetmarketing, nieuwsbrieven, hun websites enzovoorts). Het is echter nogal zuur als je een offerte-aanvraag moet beantwoorden waar toch aardig wat tijd in gaat zitten, met vooraf al de wetenschap dat de order nooit door zal gaan.

Ik probeer toch altijd een antwoord te sturen, zoals bijvoorbeeld deze (op een zeer incomplete aanvraag):

Hallo,

Hartelijk dank voor je aanvraag.

Het is voor ons onmogelijk om op basis van deze gegevens een prijsopgave te doen, sorry voor het ongemak. Wat voor ons noodzakelijk is om te weten; gewenste oplage, formaat, dient het bestickeren door ons te gebeuren etc.

Mocht het puur fictief zijn voor je opdracht; geschatte prijs € 1,20 per stuk excl. btw.

We vragen ook wel eens, voorgaand aan het maken van de offerte, of er een kans bestaat dat er daadwerkelijk een order geplaatst gaat worden; zoniet geven we liever een indicatieprijs af. Vrijwel al onze andere prijzen (m.u.v. standaardartikelen) stellen we namelijk op maat vast, zodat we er zeker van zijn een scherpe dagprijs af te geven. Zoals onderstaand:

Daarnaast zouden we het heel erg op prijs stellen, mochten jullie een concrete aanvraag bij ons plaatsen, of er een kans bestaat dat het project daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden, of dat e.e.a. fictief is. De reden dat ik dit vraag is dat wij jaarlijks vele offerteaanvragen krijgen van “mini-ondernemingen”, en de meesten daarvan puur een studieproject zijn.

Het uitrekenen van de prijs voor een complete kledinglijn (zoals ik jullie aanvraag opvat) kost echter dusdanig veel tijd dat het voor ons zeer van belang is om te weten of we de scherpste (dagprijs) neer moeten leggen (die vergeleken wordt met andere aanbieders en op basis waarvan een beslissing genomen wordt) of kunnen volstaan met slechts een indicatie af te geven op basis waarvan jullie je ondernemingsplan kunnen schrijven. Ik vertrouw op jullie begrip in deze kwestie

Hoe gaan anderen hier mee om?

Gelukkig werken wij binnen ons team niet met provisies op persoonlijk behaalde omzetten; ik ben er namelijk van overtuigd dat dit soort mails dan niet eens behandeld zouden worden, terwijl wij van mening zijn dat domme vragen niet bestaan, alleen domme antwoorden.

We proberen dus iedere aanvraag of mail, hoe ver het ook buiten ons straatje ligt, te beantwoorden.

Hoe gaan jullie hier mee om?

Deze post is geschreven door

Ik ben de oprichter en voormalig eigenaar van Merchandise.nl. Momenteel ondersteun ik de nieuwe eigenaars 1-2 dagen per week om resultaten te boeken op internet en het meest uit hun diverse websites te halenl. Je kunt meer over mijn diensten lezen op mijn eigen website Theuws.com. Daarnaast geef ik workshops en heb ik met vier compagnons de hardste businessclub van Nederland, de Metal BusinessClub!

Ik schreef al 346 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: Twitter | LinkedIn

Geen reacties op “Voor een opdracht op school…”

  1. Paul says:

    wisely spoken en volkomen begrijpelijk. alhoewel ik nog nooit met compleet fictieve offertes van doen heb gehad gehad 🙂 of trouwens…