Over merchandise en merchandising

CMYK, RGB en Pantone kleuren (PMS)

 

De termen CMYK, RGB en Pantone (PMS) beschrijven in principe de opbouw van kleuren en hoe deze tot stand komen in diverse weergaves. Omdat we hier regelmatig vragen over krijgen, bij deze wat korte uitleg met links naar uitgebreide Wikipedia artikelen.

  • “Vierkleurendrukwerk” (Offsetdruk) wordt over het algemeen in CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart)). De opbouw van de kleuren wordt weergegeven in percentages inkt die over elkaar heen gedrukt worden (bijvoorbeeld 0% cyaan, 100% magenta, 100% yellow en 0% black wordt een hele felle rode kleur). Deze techniek gebruiken wij onder andere voor het drukken van buttons, full color stickers, backdrops/spandoeken, en full color pins. In principe kun je er redelijk van uitgaan dat de percentages er bij de meeste (goed gecalibreerde) drukpersen er ongeveer hetzelfde uit zullen komen te zien.
  • CMYK Kubus

  • RGB (Rood, Groen, Blauw, niet te verwarren met de primaire kleuren Rood, GEEL en Blauw) is de kleurindeling die over het algemeen voor monitoren, televisies, camera’s en andere weergave-apparaten gebruikt wordt. Afhankelijk van de verschillen in kalibratie van monitoren en (kleuren)printers (welke vaak ‘om kunnen gaan’ met RGB bestanden) komt je bestand er op andere machines anders uit te zien. Deze kleurindeling wordt door ons in principe nergens voor gebruikt, met uitzondering van drukproeven (al sturen we die ook vaak in CMYK door).
  • RGB kleurkubus

  • Pantone kleuren (PMS – Pantone Matching System) worden gebruikt om de hoogste garantie te kunnen geven dat de kleur die je in gedachten hebt ook de kleur is die er gebruikt gaat worden. Bij papierdrukwerk is de kleurgarantie nog een stuk hoger dan bij textieldrukwerk (plm 97% t.o.v. 90-95%). Het is aan te raden de kleuren voor textieldrukwerk áltijd door te geven in Pantone waarden, omdat we in de drukkerij inkten mengen op basis van deze gegevens; geef je een CMYK of RGB waarde door dan moeten we deze zelf, op basis van de monitorweergave op ons kantoor, omzetten naar een Pantone waarde, wat al een gegarandeerd verlies geeft. Overigens hebben we op onze site ook een “soort van” PMS waaier online staan, maar zoals je ondertussen zult begrijpen is die niet te gebruiken om een exacte weergave van kleuren te geven, maar puur als referentiemateriaal: http://www.bandmerchandise.nl/pms.htm

Update: Ondertussen hebben we een kleurenwijzer gemaakt waar je op kunt zoeken welke Pantone kleuren het dichtst bij RGB en/of CMYK waardes liggen. Probeer hier onze pms-kleurenwijzer.

Daarnaast hebben we op onze webwinkel waar je direct relatiegeschenken kunt ontwerpen en bestellen dezelfde conversie ingebouwd die de kleur van je wens vertaalt naar een pantonekleur.

Overigens ligt e.e.a. bij borduren wéér anders, daar zijn we gebonden aan het aantal kleuren garen dat we kunnen krijgen en werken we met kleurkaarten (net als bij de shirts zelf), die op ons kantoor te bezichtigen zijn. Voor rechtstreeks borduren op kleding hebben we overigens hele andere kleurkaarten dan voor de emblemen, patches of badges, (hoe je ze ook wilt noemen).

Beide kleurkubussen zijn afkomstig van Wikipedia, te vinden bij de respectievelijke artikelen (CMYK en RGB).

Deze post is geschreven door

Ik ben de oprichter en voormalig eigenaar van Merchandise.nl. Momenteel ondersteun ik de nieuwe eigenaars 1-2 dagen per week om resultaten te boeken op internet en het meest uit hun diverse websites te halenl. Je kunt meer over mijn diensten lezen op mijn eigen website Theuws.com. Daarnaast geef ik workshops en heb ik met vier compagnons de hardste businessclub van Nederland, de Metal BusinessClub!

Ik schreef al 346 posts op Brand Merchandise.

Volg mij: Twitter | LinkedIn

Geen reacties op “CMYK, RGB en Pantone kleuren (PMS)”

  1. lotte martens says:

    Beste,
    Ik ben hoofd van een opleiding mode en textiel aan de academie beeldende kunsten maastricht. We plannen in het begin van het academiejaar een projectweek omtrent kleur. Hiervoor ben ik op zoek naar een persoon die theoretisch onderbouwde lezing omtrent kleur te geven. (eventueel ook in praktijk door met de studenten effectief kleuren te mengen)
    Is dit iets wat binnen uw mogelijkheden ligt of kent u iemand die hiervoor een goed profiel heeft
    graag contact opnemen met
    lotte.martens@zuyd.nl